Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Το Μυστήριο της Μετανοίας (Μέρος 1ον )



Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή
Όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο έφτιαξε πρώτα το φθαρτό και υλικό σώμα και μετά έβαλε μέσα σ’ αυτό την άυλη, άφθαρτη και πνευματική ψυχή.
Όπως το σώμα έχει ανάγκη από διάφορες περιποιήσεις, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο, την τροφή, έτσι και η αθάνατη ψυχή έχει ανάγκη τις δικές της φροντίδες.
Μάλιστα, αν με τόση φροντίδα περιποιούμαστε το υλικό τούτο σώμα, που μια μέρα, μετά τον θάνατο,  θα καταλήξει στο χώμα, άραγε με πόση μεγαλύτερη φροντίδα και προσοχή θα πρέπει να περιποιούμαστε την αθάνατη ψυχή μας που, ανάλογα πως θα ζήσουμε, θα κερδίσει μια θέση στο Ουράνιο Βασίλειο ή θα χαθεί μέσα στα σκοτάδια του άδη! 

Η ψυχή, λοιπόν, για τροφή έχει ανάγκη τη Θεία Κοινωνία, την προσευχή, τον λόγο του Θεού και κυρίως τον θεϊκό έρωτα για τον βασιλιά Θεό της.
Η πνευματική ευγένεια, τα καλά έργα αγάπης και ευσπλαχνίας προς τον συνάνθρωπο της, μαζί με την προσευχητική σιωπή είναι τα ωραιότερα πνευματικά ενδύματα της.  
Για να είναι όμως πάντα καθαρή η ψυχή μας χρειάζεται τακτικά να την καθαρίζουμε από τις διάφορες ακαθαρσίες των αμαρτιών με το ιερό Μυστήριο της Μετανοίας.

Το Μυστήριο της Μετανοίας
Ο άνθρωπος και μετά το θείο Βάπτισμα πέφτει σε διάφορες αμαρτίες. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει μέσα του η έμφυτη κλίση προς το κακό, εξαιτίας του προπατορικού αμαρτήματος.
Ο φιλάνθρωπος Κύριος μας επειδή δεν θέλει τον θάνατο του αμαρτωλού, συνέστησε το αληθινά μεγάλο και σωτήριο Μυστήριο της ιεράς Μετανοίας και Εξομολογήσεως.
Έτσι, στον κάθε αμαρτωλό, που με βαθιά συντριβή και ειλικρινή μετάνοια θ’ ανοίξει την κουρασμένη από τις αμαρτίες ψυχή του μπροστά στον ιερέα του Κυρίου για να πει όλα εκείνα τα αμαρτήματα που τον χώρισαν από τον Χριστό μας, ο γλυκύς και φιλάνθρωπος Κύριος, δια μέσου του πνευματικού, θα δώσει την συγχώρεση στο μικρό του πλανεμένο προβατάκι.
Σαν καλός Ποιμένας θα σκύψει στοργικά πάνω του, θα το καθαρίσει από κάθε βρωμιά της αμαρτίας και θα το κλείσει ξανά μέσα στη θεϊκή Του αγκαλιά. Με τη συγχώρεση που θα του δώσει θα διώξει από μέσα του κάθε φόβο και ταραχή και θα το γεμίσει γαλήνη, ειρήνη και χαρά.

Η σύσταση του Μυστηρίου της Μετανοίας
Το μεγάλο αυτό Μυστήριο της Μετανοίας δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, όπως θέλουν κάποιοι να πιστεύουν, αλλά του ίδιου του Χριστού μας.
Μετά την Ανάσταση Του, εκεί που ήταν μαζεμένοι όλοι οι μαθητές Του για το φόβο των Ιουδαίων, εμφανίστηκε ανάμεσα τους και τους είπε:
«Λάβετε Πνεύμα Άγιο. Σε όσους συγχωράτε τις αμαρτίες να είναι συγχωρημένοι. Σε όσους δεν θα συγχωράτε τις αμαρτίες, δεν θα είναι συγχωρημένοι». (Ιωαν.κ΄19-23)
Από τους λόγους αυτούς γίνεται φανερό ότι ο Χριστός έδωσε τη θεϊκή εξουσία της συγχώρησης στους μαθητές Του, τους Αποστόλους και συνέχεια στους διαδόχους τους, τους επισκόπους και ιερείς. Αυτοί με την χάρη του αγίου Πνεύματος μπορούν να συγχωρούν τα λάθη και τις αμαρτίες όλων εκείνων που με ειλικρίνεια ήθελαν να σταματήσουν τις αμαρτίες που έκαναν και να αγωνιστούν να γίνουν τώρα εργάτες της αρετής  και των εντολών του Θεού.

Η σπουδαιότητα του Μυστηρίου της Μετανοίας για τη σωτηρία του ανθρώπου.
Την σπουδαιότητα του μυστηρίου της Μετανοίας κατανοούμε, όταν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι, χωρίς αυτό είναι αδύνατη η σωτηρία του ανθρώπου.
Επειδή όλοι οι άνθρωποι είμαστε αμαρτωλοί και φυσικά ένοχοι και υπόδικοι μπροστά στη θεία Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και άλλο μέσο να επιστρέψουμε στο Θεό και να ελευθερωθούμε από την αμαρτία, μετά το άγιο Βάπτισμα, εκτός από τη Μετάνοια και την Εξομολόγηση.
Επομένως, αν με το άγιο Βάπτισμα γινόμαστε Χριστιανοί, με την Μετάνοια και την Εξομολόγηση ξαναβρίσκουμε το δρόμο για την Βασιλεία των Ουρανών και την αιώνια ζωή.

Το μυστήριο της Μετανοίας είναι αληθινά μέγας θησαυρός, ένα θαυμάσιο στήριγμα, αλλά συγχρόνως και ένας παρήγορος σύντροφος στην οδυνηρή και με δάκρυα ποτισμένη πορεία της ζωής μας.

Printfriendly